top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBram Rosseau

Palliatieve zorg in de laatste fase van het leven

Palliatieve zorg, het is een term waar we liever niet mee te maken krijgen. Toch gebeurt het dat u zelf of iemand kent die ongeneeslijk ziek is en het liefst de laatste fase van zijn leven zonder lijden wil doorbrengen. In dat geval komt palliatieve zorg aan te pas. Dit is wat u mag verwachten wanneer u palliatieve zorgen krijgt.


Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is de zorg die wordt gegeven aan iemand die ongeneeslijk ziek is. Denk aan kanker of een andere levensbedreigende ziekte. Palliatieve zorg bestaat uit vier fasen. In de eerste plaats wordt er ziektegerichte palliatie gegeven. Hierbij wordt de ziekte behandeld zonder dat er hoop is op genezing. Vervolgens wordt de focus gelegd op het verlichten van eventuele symptomen om het lijden tot een minimum te herleiden.

Eens de stervensfase dichterbij komt, wordt niet langer de aandacht gelegd op de kwaliteit van leven, maar eerder op de kwaliteit van het sterven. Deze zorg vindt plaats in de laatste dagen voor het overlijden. Eens de patiënt is overleden, wordt er ook nazorg verleend aan de nabestaanden om het overlijden te verwerken.Wat doet thuisverpleging bij palliatieve zorg?

Bij het verlenen van palliatieve zorg wordt de familie zoveel mogelijk betrokken in de zorg van de patiënt. Alle acties worden dan ook in overleg genomen. Medische handelingen, zoals het behandelen van pijn, worden steeds uitgevoerd in samenspraak met dokters. Palliatieve zorg verschilt met gewone zorg in het feit dat de verpleging 24/7 beschikbaar is voor de palliatieve patiënt. Het verlenen van palliatieve zorg wordt ook steeds uitgevoerd volgens wat het beste comfort geeft aan de patiënt. Dit kan thuis zijn of in het ziekenhuis.


Palliatieve zorg nodig? Thuisverpleging Bram Rosseau in Genk is gespecialiseerd in het verlenen van palliatieve zorg in de laatste fase van het leven. Neem contact op voor meer info.

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page